Ebzárlat 2020

Somogy megye területén a rókák tavaszi, veszettség elleni orális immunizálására kerül sor. Erre való tekintettel elrendelték Somogy megyében 2020. április 07-27. között az ebzárlatot és legeltetési tilalmat.

Az ebzárlat időtartama alatt:

-       a kutyákat és a macskákat tartási helyükön elzárva, illetve a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal, vagy emberel ne érintkezhessenek,

-       zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek,

-       kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni,

-       a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát, vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

-       Érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező

a)vadászebek,

b)fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,

c)katasztrófa-mentő ebek,

d)segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.

-       Az ebzárlat alatt befogott húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat 90 napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

-       Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény – a veszettség elleni összevezetéses oltás kivételével – nem tartható.

A legeltetési tilalom időtartama alatt:

-       a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni,

-       bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos!

-       az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros területre kell korlátozni.

 mfp

 

Nyertes pályázatok

infoblokk kedv final CMYK ERFA

 

projekttabla1

 

 


Copyright © 2017. All Rights Reserved.